ETU Tillgänglighet fyller 20 år!

Vi river murar, kämpar mot onda hinder och ger alla människor en röst och plats i samhället.

Det känns väldigt roligt att vi får fira 20-årsjubileum tillsammans med gänget på ETU Tillgänglighet. Avdelningen är fylld till brädden med kompetenta, smarta och roliga individer som alla gemensamt bidrar till den framgång ETU Tillgänglighet är.

Det känns också roligt att några av våra kunder har varit med sedan starten. Det tycker jag är bland det bästa betyg ett företag kan få, och det är tack vare mina fantastiska medarbetare.

Bittan Lindh, VD ETU

I september 2003 valde våra grundare att bredda ETU med en avdelning för digital tillgänglighet – något som för tidsandan var unikt. Än idag, 20 år senare, behöver vi ofta förklara varför digital tillgänglighet är så viktigt.

Digital tillgänglighet innebär att alla ska kunna uppfatta och hantera digital service så som tjänster och information på webbplatser och applikationer. Tillgänglighet är viktigt för att alla människor har rätt att ta del av information och ska inte hindras på grund av syn, fysik eller kognitiv förmåga.

Vi på ETU river onödiga hinder och bidrar till ett öppnare digitalt klimat. Tillgänglighet är som en kraft som kämpar mot onda hinder och ger alla människor en röst och en plats i samhället. Vi hjälper till att öppna dörrar och riva ner murar som tidigare hindrat människor från att delta i det digitala samhället.

År 2003 började Stina Johansson och Erika Forssell på ETU och tillsammans har de byggt upp och utvecklad ETU Tillgänglighet. De är båda kvar i företaget och så här berättar de om sina två decennier:

Det känns overkligt att det är 20 år sedan jag började på ETU. På ett sätt känns det som att det var igår, samtidigt som det är omöjligt med tanke på hur mycket vi hunnit med. Avdelningen har växt flera gånger om på dessa år och jag är så stolt över mina kollegor och allt det vi åstadkommit hittills. Jag ser fram emot allt som komma skall.

Stina Johansson, Tillgänglighetsexpert

Tiden har gått så otroligt fort och det är svårt att förstå att det är 20 år sedan vi startade ETU Tillgänglighet. Branschen har utvecklats i rasande fart och det är fantastiskt roligt att vi har varit med och bidragit till utvecklingen. Jag ser tillbaka på de här 20 åren med mycket glädje och minns hur jag och Stina rest land och rike runt tillsammans för det vi brinner för – tillgänglighet.

Erika Forssell, Tillgänglighetsexpert

Efter några år anslöt Bo Holmström till gänget med sin gedigna erfarenhet inom IT. Idag består gruppen av 10 personer som tillsammans har en bred kompetens inom IT och kommunikation. Våra tillgänglighetsexperter brinner för tillgänglighet och vi är stolta över att ha så många engagerade medarbetare.

Var befinner vi oss om ytterligare 20 år?

Det är svårt att sia om framtiden men det finns mycket vi hoppas på.

Vi tror att tillgänglighet kommer vara med som en grundläggande tanke i designprocessen för webbplatser, appar och dokument. Idag ser vi ofta att tillgänglighet är ett pålägg som görs efter allt är klart – vi önskar att så inte vore fallet utan att tillgänglighetsperspektivet finns med från start. Som det nya normala.

Vi vill att digital tillgänglighet ska vara lika självklar som tillgänglighet i fysiska miljöer med hissar och ljudsignaler vid övergångställen. På samma sätt vill vi se hemsidor där personer med nedsatt syn kan beställa varor och enklare inloggningsmöjligheter för personer som inte kan använda en muspekare.

Vi har en bit kvar – och vi är nyfikna på framtiden.

Är du nyfiken på vad vi kan hjälpa dig med?

Vi hjälper dig med:

Vi har även en Lärplattform med sju kurser där vi i steg-för-steg i text- och videoformat lär dig hur du ska arbeta med dina dokument för att få dem tillgängliga.
ETU Lärplattform – ditt digitala uppslagsverk

Följ oss i sociala medier!

ETU på Facebook
ETU på Instagram
ETU på LinkedIn 

Foto på Linda Hovbrandt

Linda Hovbrandt

Key Account Manager, kundansvarig Båstad, Sundbyberg

Stina Johansson

Tillgänglighetsexpert Piteå
Till början av sidan
Snabbanslutning