Rusta och matcha

Arbetsförmedlingens tjänst Rusta och matcha 2 är till för dig som behöver hjälp med att hitta ett jobb eller en utbildning. Hos oss får du personligt stöd utav våra handledare i ditt sökande och tillsammans hittar ni din väg till ditt nästa jobb eller en utbildning som leder till jobb. Våra matchare har ett stort lokalt nätverk bland företag och hittar jobben som inte alltid annonseras ut.

Glad kvinna som sitter i samtal med en en coach

Vad är Rusta och matcha 2?

Rusta och matcha 2 är en tjänst som vi på ETU erbjuder i samarbete med Arbetsförmedlingen. I korthet kan man säga att Rusta och matcha 2 innebär att du med hjälp av oss Rustas inför ditt arbetssökande, och därefter Matchas med en arbetsgivare.

Vem kan delta i Rusta och Matcha 2?

Rusta och matcha 2 är till för dig som kan arbeta men som behöver lite extra stöd för att hitta ett jobb eller utbildning. Du måste vara inskriven på Arbetsförmedlingen för att kunna delta, och det är Arbetsförmedlingen som bestämmer om du har rätt till tjänsten. Du som är inskriven på Arbetsförmedlingen, och är berättigad till tjänsten Rusta och matcha, väljer själv vem som ska stötta dig i arbetet att hitta ett nytt jobb eller utbildning.
Vi på ETU vill hjälpa dig med detta, så att du snabbt hittar en ny plats i arbetslivet. Vi utgår från dig som person och din unika situation. Vi tar fram en plan för hur vi kan stötta dig på bästa sätt. Du har dina erfarenheter och din kompetens – och vi kan arbetssökning. Tillsammans blir vi ett starkt team!
Hos oss får du individuellt stöd av våra kunniga handledare och matchare.
För att snabbt hitta ett nytt jobb är det viktigt med lokala nätverk, och det har vi. Vi har kontakt med arbetsgivare inom många olika branscher. Vi hjälper till med att hitta de dolda jobben på arbetsmarknaden, alltså de jobben som inte annonseras ut.

Gör en intresseanmälan till Rusta och matcha

Inskrivning och kartläggning till Rusta och matcha

Hur går det till?

Rusta och matcha vänder sig först och främst till dig som har svårt att hitta jobb och som står långt från arbetsmarknaden. Du kanske saknar grundskoleutbildning eller gymnasiet eller har invandrat till Sverige. Om du vill veta vilka krav som finns, få mer information eller veta om du har rätt att gå Rusta och matcha, kan du kontakta Arbetsförmedlingen.

Kontakta Arbetsförmedlingen (öppnas i nytt fönster)

1. Kontakta din handläggare och säg att du vill ha Rusta och Matcha.

2. Välj oss på ETU.

3. Vänta på startdatum – vi hör av oss så fort ett startdatum är klart!

Varför välja oss på ETU?

 • Vi utgår alltid från dina behov, förutsättningar och mål, och tillsammans tar vi fram en plan som leder till jobb eller utbildning.
 • Vi har stort kontaktnät – våra jobbmatchare har dagligen kontakt med företag som söker personal – men de är också experter på att hitta de dolda jobben på arbetsmarknaden, de som aldrig annonseras ut!
 • Våra coacher har en god lokalkännedom där de har en stark förankring som ofta leder till jobb.
 • Språket är betydandende i mötet och kommunikationen mellan människor. Tillsammans talar våra coacher och matchare över 15 olika språk, som arabiska, somaliska, turkiska, amhariska, tigrinska, serbiska, rumänska, franska, kurdiska, persiska, dari, sorani, swahili, mandarin, polska. svenska och engelska.
 • Vi finns på ett 40-tal orter runtom i Sverige vilket gör att du får det stöd du behöver var du än befinner dig – även om du skulle vilja flytta.
 • Genom vårt samarbete med Higher, som i grunden är ett rekryterings- och bemanningsföretag, har du som deltagare möjlighet att ”övningssöka” jobb innan skarpt läge.
 • När du fått jobb, håller vi kontakten med dig även efter det att du fått din anställning för att vara säker på att allt går som du tänkt dig, kanske skönt att ha någon att bolla med istället för din nya arbetsgivare. Allt för att du ska behålla ditt nya arbete!

Hos oss får du

 • Jobbsökaraktiviteter
 • Hjälp med att ta fram CV och personligt brev
 • Tillgång till våra arbetsgivarkontakter
 • Möjlighet att “övningssöka” jobb via rekryteringsverktyg tillsammans med din handledare
 • Vägledning i digitala rekryteringsverktygen Zynca och Higher
 • Studiebesök
 • Studie- och Yrkesvägledning
 • Intervjuträning inför anställningsintervju
 • Enklare dataundervisning

Vi finns nära dig

Vi erbjuder coachning och handledning på flera orter. Välj det kontoret som finns närmast dig!

Här finns vi

Kan man byta leverantör om man inte är nöjd?

Ja, du har alltid rätt att byta leverantör om du inte är nöjd med den insats du fått. Det är viktigt att du har en leverantör som du är nöjd med och som ger dig det stöd du behöver.

Kontakta din handläggare på Arbetsförmedlingen om du vill byta leverantör, och det går även bra att kontakta oss så kan vi hjälpa dig vidare.

Bli inspirerad av tidigare deltagare

Kontakta oss så berättar vi mer!

Foto på Bittan Lindh

Bittan Lindh

VD Sundbyberg
Foto på Thomas Ewertson

Thomas Ewertson

Ansvarig för Utbildning/uppdrag Sundbyberg