Att skanna in en QR-kod som blind

Det blir allt vanligare att du måste skanna en QR-kod för att kunna logga in med mobilt bank-id från en dator – men hur funkar det ifall du är blind?

Vad är en QR-kod?

Först kanske vi ska förklara lite kort vad en QR-kod är för något. En QR-kod är en sorts grafisk kod i rutform med ett svartvitt mönster. Den officiella svenska beteckningen är rutkoder till skillnad från de vanligare streckkoderna. Dessa QR-koder är, precis som streckkoderna, avsedd för optisk avläsning, men i stället för att peka på en produkt i en databas leder ofta en QR-kod till en webbsida eller en app.

QR-koder används ofta för att visa eller ge mer information om en produkt eller tjänst.

Så här säger Susanne Arnesson, blind testanvändare

Att skanna en QR kod har varit besvärligt för mig, det har varit svårt att hitta QR koden och tagit onödig tid att göra inloggningen. Jag har nu fått tips som gör att det fungerar jättebra.

Jag fick ett så bra tips av en ansvarig för en fondrobot häromdagen när vi gick igenom deras startsida och inloggning. Vi upptäckte att jag håller telefonen alldeles för nära skärmen. Bara en sådan liten sak som gör så stor skillnad! De var intresserade av tillgängligheten och hur jag navigerar med mitt skärmläsningsprogram. Så kul att visa och väcka nyfikenhet!

Susanne Arnessons webbplats

Kommentarer från Synskadades Riksförbund, SRF

För den som inte ser kan det vara svårt att veta hur man ska göra när man inte vet var QR-koden finns på skärmen eller om den ens syns.

SRF har försökt få företaget Finansiell ID-teknik som står bakom bank-id att ta fram en alternativ lösning och en standard för var på skärmen QR-koderna ska finnas. Än så länge utan framgång.

SRF har tips på sin webbplats som kan underlätta när du ska skanna

Hur kan vi hjälpa dig?

Vi på ETU har flera års erfarenhet av att jobba med användartester, där bland annat Susanne ingår som en av våra testanvändare. Vi testar alla typer av webbplatser och appar, och kan utifrån dessa ge goda råd kring vad som gör innehåll begripligt, logiskt och användbart för användare.

Så jobbar vi med användartester

Fler tips hittar du på sidan Digital tillgänglighet – Inspiration och tips

Kontakta oss så berättar vi mer!

Foto på Erika Forssell

Erika Forssell

Tillgänglighetsexpert Piteå
Foto på Linda Hovbrandt

Linda Hovbrandt

Key Account Manager, kundansvarig Båstad, Sundbyberg
Till början av sidan
Snabbanslutning