Apples hjälpmedelsfunktioner ska fungera för alla

Apple erbjuder användare med funktionsnedsättning nya verktyg för navigering, hälsa, kommunikation och att få ut mesta möjliga av Apples produkter.

Här presenterar vi några av Apples nya funktioner för personer med funktionsnedsättning:

Dörrdetektering för den som är blind eller har nedsatt syn

Den som är blind eller har nedsatt syn kan använda sin iPhone eller iPad för att navigera de sista metrarna till sitt mål med dörrdetektering. De får då hjälp med att förstå hur långt ifrån dörren de befinner sig och även få den beskriven för sig, som ifall den är öppen eller stängd, och hur man kan öppna den stängda dörren genom att antingen trycka på den, vrida ett dörrvred eller dra i ett handtag.

Dörrdetektering kan dessutom avläsa skyltar och symboler vid en dörr, till exempel rumsnumret på ett kontor eller en symbol för en tillgänglighetsanpassad entré.

Fysiska och motoriska hjälpmedel till Apple Watch

Apple Watch blir mer tillgänglig för personer med fysiska och motoriska funktionsnedsäättning med Apple Watch-dubblering, som hjälper användare att fjärrstyra sin Apple Watch från sin parkopplade iPhone. Med Apple Watch-dubblering kan användare styra sin Apple Watch genom att använda hjälpmedelsfunktioner i iPhone som Röststyrning och Reglagestyrning samt använda funktioner som röstkommandon, ljudkommandon och huvudspårning.

Dessutom kan användare med enkla handrörelser styra sin Apple Watch. Med nya snabbåtgärder kan man genom att nypa två gånger svara på eller avsluta ett samtal, avfärda en notis, ta en bild, spela upp eller pausa media i appen Spelas nu samt sätta i gång, pausa eller återuppta ett träningspass.

Live Captions för personer som är döva eller har nedsatt hörsel

För personer som är döva eller har nedsatt hörsel presenterar Apple Live Captions. Användare kan enklare hänga med i ljudbaserade aktiviteter – oavsett om de pratar i telefon, har ett FaceTime-samtal, använder en app för videokonferens eller streamar mediainnehåll. De kan också anpassa teckenstorleken för att underlätta sin läsning.

Live Captions i FaceTime använder automatiskt transkriberad dialog för att ringa upp deltagare, så att videosamtal i grupp blir ännu smidigare för användare med nedsatt hörsel. När Live Captions används för samtal på Mac kan användare skriva ett svar som läses upp i realtid för de andra som deltar i samtalet. Eftersom Live Captions skapas på enheten förblir användarinformationen privat och säker.

Nya språk i skärmläsaren VoiceOver för den som är blind eller har nedsatt syn

Apple utökar också stödet för sin skärmläsare VoiceOver med mer än 20 nya språk och platser. Bland språken kan nämnas bengali, bulgariska, katalanska, ukrainska och vietnamesiska. Användare kan också välja bland flera nya röster som är optimerade för hjälpmedelsfunktioner på alla språk. De nya språken, platserna och rösterna kommer också att vara tillgängliga för hjälpmedelsfunktionerna ”Läs upp markering” och ”Läs upp skärmen”.

Läs mer

Hjälpmedelsfunktioner, Apples webbplats

Inspirerande film som visar hur Apples teknik hjälper personer med funktionsnedsättning, Youtube

Kontakta oss så berättar vi mer!

Foto på Linda Hovbrandt

Linda Hovbrandt

Key Account Manager, kundansvarig Båstad, Sundbyberg

Stina Johansson

Tillgänglighetsexpert Piteå
Till början av sidan
Snabbanslutning