Skapa tillgängliga PDF:er från InDesign

En PDF kan göras tillgänglig i efterhand men det tar ofta lång tid. Det är bättre att redan i InDesign-filen skapa bra förutsättningar för att PDF-dokumentet ska bli tillgänglig vid konvertering.

Ett visst efterarbete måste alltid göras direkt i PDF-dokumentet men detta arbete kan minimeras genom att göra en bra ursprungsfil. Vi rekommenderar att du startar ditt tillgänglighetsarbete med denna utbildning, för att få en inblick i vad tillgänglighet i dokument innebär. Därefter kan du fördjupa dina kunskaper med utbildningen “Skapa tillgängliga PDF:er i Adobe Acrobat”.

Om utbildningen

I utbildningen får du som deltagare lära dig om vilka krav som ställs, vem som har behov av tillgängliga dokument samt hur du gör och testar dokument i InDesign. Vi introducerar även i att testa dokumentets tillgänglighet i Adobe Acrobat Pro.

Efter avslutad utbildning kommer du ha en god förståelse för vad ett tillgänglighetsanpassat dokument innebär. Du kommer förstå vad du behöver göra för att nå upp till lagkraven samt ha kunskap om vilka redskap du kan använda i ditt fortsatta arbete.

Du får efter utbildningen tillgång till föreläsningsmaterial och en checklista över hur man testar dokument.

Innehåll

  • Vad innebär lagen om tillgänglighet till digital offentlig service (DOS-lagen)?
  • Vem behöver tillgängliga dokument och vilka hjälpmedel används?
  • Vilka krav ställer DOS-lagen på ett tillgängligt dokument? Vi går igenom kriterier och tekniker från WCAG för tillgängliga dokument.
  • Vad ska du tänka på och göra när du skapar ett dokument i InDesign?
  • Tips om fortsatt arbete i Adobe Acrobat Pro i form av inställningar, verktyg, och lite kort om hur man testar dokument i efterhand

Vilken typ av utbildning passar just dig?

Denna utbildning kan skräddarsys helt efter din organisations behov. Du kan också delta via en öppen utbildning ifall det passar dina behov bättre.

Skräddarsydd utbildning för ditt företag

Vill du lära dig mer om tillgänglighet? Vi har utbildningar för dig som är redaktör, informatör, beslutsfattare och programmerare. Hos oss får du utbildning som är både teoretisk och praktisk, vi vet att det är bästa sättet att lära sig.

Vi planerar in den utbildning som passar dig/er bäst. Vi utbildar i grupp, enskilt, på plats eller på distans och gör det i grundutförande eller skräddarsydd utbildning. Kontakta linda.hovbrandt@etu.se för offert

Öppen utbildning

Våra öppna utbildningar är lärarledda och hålls live tillsammans med andra deltagare via Teams. Antalet platser är begränsat för att öppna upp möjligheten att ställa frågor och diskutera.

Du får inbjudan med länk för åtkomst någon dag innan utbildningen. 

  • Kommande datum: 27 januari
  • Tid 9.00-12.00, med två kortare bensträckare
  • Plats: Distans via Teams
  • Kostnad: 2995 SEK/person

Anmäl dig till linda.hovbrandt@etu.se

Anmälan

Anmälan är bindande. Du kan vid förhinder lämna över din plats till annan deltagare inom din organisation.

Kontakta oss så berättar vi mer!

Foto på Erika Forssell

Erika Forssell

Tillgänglighetskonsult Piteå
Foto på Linda Hovbrandt

Linda Hovbrandt

Key Account Manager, kundansvarig Båstad