Vad ska jag jobba med?

Spelutvecklare eller skorstensfejare? Frågan “Vad ska jag jobba med?” kan vara lika aktuell i början av din karriär som senare i livet. Att hitta rätt jobb är inte alltid lätt, men ett tips är att starta med att fundera på vilka intressen du har. Svara på 12 frågor via Arbetsförmedlingens sida, och få förslag på yrken som passar dig och dina intressen.

Utgå från dina intressen

Det finns mycket inspiration att hämta från dina personliga intressen för att få svar på frågan vad du ska jobba med. Är du praktiskt lagd kanske du till exempel ska söka dig till snickaryrket eller montering. Är du intresserad av datorer och spel, och har stenkoll på den senaste tekniken, så kanske IT-branschen något för dig i stället.
Börja med att göra en lista på saker du gillar att göra på fritiden och koppla sedan ihop den med relaterade yrken för att få fram vilka jobb som matchar dina intressen.

Är du inskriven på Arbetsförmedlingen, och berättigad till tjänsten Rusta och matcha, så kan vi på ETU stötta dig i arbetet att hitta ett nytt jobb eller utbildning.

Rusta och matcha

Läs också våra Tips inför din jobbintervju eller Tips för ditt CV

Gör en intressekoll på Arbetsförmedlingens webbplats

På Arbetsförmedlingens webbplats hittar du en Intresseguide, som kan tipsa dig om vilket yrke du ämnad för att göra genom att svara på ett antal frågor – varför inte testa?

Frågorna baseras på RIASEC-modellen som är en av de mest inflytelserika och använda yrkesvägledningsteorierna i många länder, och bygger på psykologen John L. Hollands yrkesvalsteori som handlar om hur en persons intressen kopplas till yrken och arbetsuppgifter.

Holland såg individens intresseutveckling som ett resultat av en ömsesidig påverkan mellan person och miljö. En persons intressestruktur och yrkets struktur kan kopplas samman och beskriva samspelet mellan människor och miljöer. Han utvecklade sex grundläggande antaganden och byggde en typologi, kallad RIASEC-modellen. I modellen står varje bokstav för ett antagande (praktisk, ordningsam, driven, analytisk, konstnärlig, omsorgsfull).

En av grundtankarna med teorin är att du kommer att trivas i ett yrke vars profil överensstämmer med din egen profil. Målet med yrkesvalsteorin är att hitta din intresseprofil som ger vidare vägledning mot yrken som passar just dig.

Gå till arbetsförmedlingens Intresseguide och gör testet!

Starta eget istället?

Du kanske vet precis vad du vill jobba med, men inte alls är intresserad av en anställning – utan av att driva eget företag? Om du har en affärsidé som du vill förverkliga eller bara är nyfiken på vad det finns för möjligheter, så kan våra erfarna konsulter hjälpa dig. Läs mer om vår Starta eget-utbildning här och ta kontakt med oss.

Kontakta oss så berättar vi mer!

Foto på Bittan Lindh

Bittan Lindh

VD Sundbyberg
Foto på Maria Richthoff

Maria Richthoff

Matchningskoordinator, säljansvarig Enköping
Till början av sidan
Snabbanslutning