Så använder du emojis i sociala medier
Emojis eller smileys är en naturlig del av sociala medier men använd dem med försiktighet. Vi visar hur du ska göra för god tillgänglighet.
De första emojisarna skapades för japanska smartphones i slutet av 90-talet, men det dröjde ända till 2011 innan det via Apple blev ett globalt fenomen. Idag har emojianvändandet aldrig varit högre, och pratar du inte “emojiska” kan du uppfattas både som tvär och lite brysk i din digitala kommunikation.
Vissa användare gillar dock inte emojis, och några anser inte att de passar för till exempel en kommunal verksamhet, så de bör användas sparsamt ifall du vill verka seriös. Omröstningar och statistik har dock tydligt visat att emojis förmedlar känslor till ditt inlägg och att de flesta föredrar att emojis används – så vi säger absolut inte att du inte ska använda dem – bara med måtta!
Fem snabba tips
Att använda emojis på ett tillgängligt sätt är viktigt för att inkludera alla användare. Här kommer därför några viktiga tips att ta med dig när du jobbar med emojis i sociala medier:
Använd inte emojis för att ersätta ord
Emojis bör komplettera, inte ersätta, text. Ord är fortfarande viktigast. En skärmläsare läser bara alt-texten för en emoji, så om du bara använder en emoji utan text kan budskapet tolkas olika och öka kognitiv belastning.
Undvik upprepade eller för många emojis
Håll det enkelt och använd en emoji i taget. Skärmläsare läser alt-texten, så se till att du förstår hur din text kommer att uppfattas tillsammans med emojis. Stapla alltså inte flera emojis på varandra i inlägget. Det blir tjatigt att lyssna på för den som har skärmläsare.
Placera inte emojis före viktiga meddelanden eller åtgärder
Texten bör alltid komma först, och emojis efter. Om du vill att läsaren ska agera på något sätt efter att ha läst ditt inlägg, alltså ett uppmanande till handling, se till att det viktiga i din text ligger före emojisarna. Då ökar chansen att läsaren är kvar och inte slutar lyssna eller läsa ditt inlägg.
Gör inte egna emojis med tangentbordet
Vanliga emojis, alltså de färdiga symbolerna, klarar en skärmläsare av att läsa upp i vanliga inlägg. Den som är helt blind kan då ta del av dina emojis.
Om du gör dem med tecken, som kolon, bindestreck och högerparentes, kan skärmläsare ha problem med att tolka dessa som en emoji. De kanske bara läser upp tecknen, vilket blir helt obegripligt att lyssna på. Om de ens blir upplästa, för ibland kan skärmläsaren hoppa över det helt.
Testa emojis mot ljusa och mörka bakgrunder
Använd lämpliga emojis beroende på bakgrundsfärgen. Undvik ljusa emojis på ljus bakgrund och vice versa.
Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig?
Läs mer om vilka utbildningar vi kan erbjuda dig inom digital tillgänglighet
Fler tips hittar du på sidan Digital tillgänglighet – Inspiration och tips
Kontakta oss så berättar vi mer!
Med över 20 år i branschen kan vi snabbt hjälpa dig på banan inom digital tillgänglighet. Tveka inte att höra av dig till oss så guidar vi dig i ditt tillgänglighetsarbete!

Linda Hovbrandt
Key Account Manager, kundansvarig Båstad, Sundbyberg