Vad ska jag jobba med?

Spelutvecklare eller skorstensfejare? Svara på 12 frågor via Arbetsförmedlingens sida, och få förslag på yrken som passar dig och dina intressen.

På Arbetsförmedlingens webbplats hittar du en Intresseguide, som kan tipsa dig om vilket yrke du ämnad för att göra genom att svara på ett antal frågor – varför inte testa?

Frågorna baseras på RIASEC-modellen som är en av de mest inflytelserika och använda yrkesvägledningsteorierna i många länder, och bygger på psykologen John L. Hollands yrkesvalsteori som handlar om hur en persons intressen kopplas till yrken och arbetsuppgifter.

Holland såg individens intresseutveckling som ett resultat av en ömsesidig påverkan mellan person och miljö. En persons intressestruktur och yrkets struktur kan kopplas samman och beskriva samspelet mellan människor och miljöer. Han utvecklade sex grundläggande antaganden och byggde en typologi, kallad RIASEC-modellen. I modellen står varje bokstav för ett antagande (praktisk, ordningsam, driven, analytisk, konstnärlig, omsorgsfull).

En av grundtankarna med teorin är att du kommer att trivas i ett yrke vars profil överensstämmer med din egen profil. Målet med yrkesvalsteorin är att hitta din intresseprofil som ger vidare vägledning mot yrken som passar just dig.

Gå till arbetsförmedlingens Intresseguide och gör testet!