Krångla inte till det – använd verbalisering vid syntolkning!
Som komplement till syntolkning kan du använda något som heter verbalisering. Det innebär att beskrivningarna sker som en naturlig del i videofilmen.
Att verbalisera en videoinspelning kan till exempel vara att speakertexterna innehåller mer utförlig information, eller att personerna i videon presenterar sig själva, vad de arbetar med och var de befinner sig. På det sättet kan du undvika syntolkning och få ett bättre flöde i slutproduktionen.
Hur går det till?
Berätta redan från start i inspelningen om den kontext som du befinner dig i, om lokalen eller omgivningen runt omkring dig. Berätta även vem du är och hur du ser ut, för att förmedla hela bilden.
Ett exempel skulle kunna låta så här: ”Här står jag mitt ute i naturen. Det susar lite i träden, och stigen jag står på slingar sig fram bakom mig. Jag står här i höga stövlar – och varför gör jag det? Jo, det är för att jag står i vatten upp till knäna, på grund av den översvämning som är precis här.” Då har du redan gjort den syntolkning som behövs för att berätta om omgivningen för den som inte kan se.
Detta kan användas även vid en presentation med Powerpoint. Beskriv vad presentationen innehåller i detalj, så behövs inte syntolkningen i efterhand. Det skulle kunna låta så här: ”På bilden visas tre tårtbitar, där den ena tårtbiten är större än den de två andra. Den tårtbiten visar att det är fler som väljer att lyssna på podd, än på radio.”
Det är också ett bra tips att berätta vad du gör under hela din presentation, vilket många redan är väldigt bra på att göra, utan att kanske veta om det, till exempel: ”Nu ska jag bara försöka få i gång min presentation här” eller ”jag ska bara ta lite vattnet, för jag känner mig lite torr i halsen”. Sådan information kan vara viktig för den som inte kan se vad som händer.
Sträva alltså efter att göra en videofilm som från början fungerar för alla, där syntolkningen och/eller verbaliseringen blir en naturlig del av filmen. Då behöver du inte göra olika versioner för olika målgrupper i efterhand.
För vem syntolkar man?
Ofta tänker man att syntolkning enbart är till hjälp för personer med synnedsättning. Men ibland kan fler ha nytta av att få exempelvis en film syntolkad.
Någon med till exempel perceptionssvårigheter kanske ser detaljerna men har svårt att ta till sig helheten. Här kommer syntolkningen in. En del har lättare att se helheten och missar detaljerna, även då kan syntolkning vara ett stöd.
Mer om syntolkning
Syntolka videoinspelningar på webbriktlinjer.se:
https://webbriktlinjer.se/riktlinjer/120-syntolka-videoinspelningar/
Rapport om syntolkning från MTM:
Syntolkning – Forskning och praktik (PDF-dokument, 9 kB)
Om Syntolkning från Synskadades riksförbund:
https://www.srf.nu/syntolkning
Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig?
Läs mer om hur du gör tillgänglig video
Fler tips hittar du på sidan Digital tillgänglighet – Inspiration och tips