Checklista – begripliga texter online
Språket du använder är helt avgörande för tillgängligheten på din webbplats. Att skriva lätt och ledigt är ett hantverk som alla kan lära sig, och här får du tio enkla råd om hur du snabbt kan komma igång med att skriva bra texter online, på begriplig svenska.
1. Skriv för läsaren
Utgå alltid från dina läsare och deras perspektiv. Ta reda på vilken information läsarna vill ha, och ge dem det. Försök att bilda dig en uppfattning om vem din läsare är genom att försöka besvara frågor som “vilken förkunskap har läsaren om ditt ämne?”, “är läsaren van eller ovan?”, “förstår din läsare svenska?” och kanske “hur gammal är din läsare och vad arbetar hen med?”. Beroende på de svar du får in, så anpassar du dina texter därefter.
2. Låt budskapet synas
Lyft tydligt fram det du vill säga till läsaren i din text. För att du ska kunna göra det, måste du först veta vad du vill uppnå med texten, och redan från början ha ett tydligt syfte.
Texten får därefter inte innehålla varken för mycket eller för lite, utan ge en lagom mängd information som läsaren behöver för att förstå innehållet. Tänk också på att läsaren kan komma in till olika ställen på din webbplats, så all information som behövs måste finnas på den sidan du är just nu.
Håll kvar läsaren genom att hålla hen i handen genom hela texten och utelämna ingen viktig information.
3. Lätta upp informationen
Inte för mycket
Informationstäta texter är vanliga, eftersom man ofta vill få med så mycket som möjligt, men detta gör garanterat texten svårläst. Packa därför inte för mycket information i texten så att den blir tung och svårläst. Välj lagom med information och tänk igenom vad som är viktigast. Se till att din text svarar på frågorna: vad, varför, hur, var, när och vem?
Undvik att ge för mycket bakgrundsinformation och för långa onödiga utläggningar. Ifall denna information ändå måste vara med, så kan den i så fall läggas in längst ner på sidan.
Och inte för lite
Det är heller inte bra med en alltför informationstunn text. Läsare med lässvårigheter är varken hjälpta av ett uttunnat innehåll, eller av korta komprimerade texter. Textens begriplighet och läsbarhet beror i stället på samspelet mellan dess form och innehåll – mellan textens längd och dess informationstäthet.
4. Skriv det viktigaste först
Texten måste intressera läsaren. Ett knep är att så tidigt som möjligt tala om för läsaren varför hen ska läsa just detta – och skriva det viktigaste först. Genom att skriva det viktigaste först ger du läsaren de förkunskaper som är avgörande för att hen ska kunna ta till sig innehållet i texten och vilja fortsätta läsa.
Läsaren tycker om att redan i inledningen få en uppfattning om vad texten handlar om. Ett enkelt sätt att skriva en bra inledning är att kortfattat sammanfatta huvudtanken i texten i en enda mening, en så kallad kärnmening, som får inleda sidan.
Ett annat tips är att låta texten på sidan inleda med det enkla, och sedan öka i svårhetsgrad ju längre ner på sidan man kommer. Det är enklare att följa sådana texter, och webben är ett utmärkt medium för att fördela information på olika nivåer.
Inled även nya stycken med det viktigaste.
5. Använd informativa rubriker
Använd många och informativa rubriker som väcker intresse och lotsar läsaren genom texten. Genom att skriva tydliga och informativa rubriker som lyfter fram vad texten handlar om hjälper du läsaren att snabbt ta till sig innehållet och orientera sig i texten.
- Huvudrubriken har stört betydelse – den har i uppgift att locka in läsaren och sammanfatta hela sidan innehåll
- Underrubrikerna ska vara informativa – och har i uppgift att dela in sidans innehåll i olika avsnitt
- Undvik rubriker som Inledning, Allmänt, och Information – dessa ger väldigt lite information om avsnittets innehåll
6. Ge texten en röd tråd
Se till att det finns en röd tråd i texten, genom att dela in den i stycken, och skriva meningar som hakar i varandra. Var inte rädd för att använda bisatser, så länge de inte blir för många i en och samma mening.
När du skriver stycken kan du följa principen en tanke – ett stycke. Det gör det enklare för läsaren att hänga med, och erbjuder en vila, innan det är dags att ta itu med nästa tanke. En god styckesindelning gör också texten luftig, vilket särskilt hjälper de som inte är så vana vid att läsa. Alla måste känna att de är möjligt att ta sig igenom texten.
Låt meningarna hänga ihop så att läsaren lätt och smidigt kan följa dina tankegångar genom att låta meningarna haka i varandra. Det görs enklast genom hänvisning tillbaks till tidigare mening med hjälp av “den”, “dem” eller “de”, till exempel “Jag läste tipsen om hur man skriver begripliga texter. De var väldigt informativa och nyttiga.”
Ett annat tips är att lyfta fram orsak och verkan genom så kallade bindeord. Bindeord är små ord som binder samman meningar och avsnitt i texter och förenklar flytet för läsaren. Vanliga bindeord är “därför att”, “men”, “eftersom” och “på grund av”.
7. Skapa en relation till läsaren
Läsningen förenklas om texten intresserar läsaren. Ett bra sätt att fånga intresse kan vara att ge texten en personlig röst i form av “som du säkert känner till…” eller “som jag berättat tidigare…”.
Använd alltid ett språk som är tillmötesgående, klart och kortfattat. Använd en trevlig ton och tilltala gärna din läsare med “du-tilltal” för att göra texterna mer personliga.
8. Skriv lagom långa meningar
Välskrivna texter har en naturlig rytm. Den åstadkommer du genom att omväxlande skriva långa och korta meningar, där de längsta meningarna har 20 ord och de kortaste har ungefär 10 ord.
9. Skriv aktiva verb
Skriv många aktiva verb (Erika serverar kaffe) – undvik passiva verb (Kaffe serveras). Använder du aktiva verb blir relationen mellan orden mycket tydligare. Det ger också språket mer liv och märg.
10. Använd begripliga ord
För användare som har problem med att läsa, har orden stor betydelse för hur mycket man orkar läsa, eller hur mycket man förstår av en text. Därför ska du alltid sträva efter att skriva så konkret och enkelt som möjligt. Använd vardagsspråk och undvik svåra och krångliga ord.
Tjänster för att förenkla dina texter
Det finns en rad olika alternativ beroende på språk och behov, men här listas några exempel.
Friendly Reader
I Friendly Reader kan du lägga in en text och få förslag på förenklingar och fel med texten. Den fungerar på svenska och du får förslag på svåra ord som går att byta mot synonymer och en analys av hur komplex din text är. Hemingway Editor är en liknande tjänst som är mer lik Microsoft Word i hur den markerar ändringsförslag. Den fungerar bara på engelska texter, men är ett bra verktyg för någon som inte har engelska som modersmål
Klarspråkshjälpen från Institutet för språk och fornminnen
En manual för hur du skriver klarspråk. Här får du tips om allt från längd på rubriker till hur du skriver meningar med flyt i och hur du kan tänka när du väljer ord. Du får tydliga exempel på hur du ska och inte ska göra, samt tips på vad som är viktigt för läsaren. Under Klarspråkshjälpen går det även att testa hur tydlig en text är. Målet med guiden är att hjälpa alla att skriva vårdat, enkelt och begripligt. Du måste inte läsa hela guiden utan den är tydligt uppdelad under rubriker. Välj det som du behöver hjälp med i stunden.
https://www.isof.se/stod-och-sprakrad/spraktjanster/klarsprakshjalpen
Är du osäker på hur tydlig din text är? Svara på tio frågor i ett verktyg som kan hjälpa dig avgöra om din text är tydlig och begriplig, och få tips och förslag på förbättringar för att få texten bättre.
Testa din text hos Institutet för språk och folkminne
Vi på ETU kan hjälpa dig
Vi på ETU både utbildar och ger konsultstöd i hur du gör dina dokument och webbar/appar tillgängliga. Om du har ont om tid kan vi även göra dokumenten tillgängliga åt dig.
Utbildning inom tillgänglighet
Fler tips hittar du på sidan Digital tillgänglighet – Inspiration och tips
Kontakta oss så berättar vi mer!
Med över 20 år i branschen kan vi snabbt hjälpa dig på banan inom digital tillgänglighet. Tveka inte att höra av dig till oss så guidar vi dig i ditt tillgänglighetsarbete!

Katarina Loodh
Projektledare och tillgänglighetsexpert Sundbyberg, Uddevalla, Trollhättan